Ochelarii de soare sunt mai mult decat un accesoriu la moda, ei ofera protectie ochilor si imbunatatesc vizibilitatea in conditii meteorologice nefavorabile. Nu neglija obiectivele lor functionale si alege-ti ochelarii dintr-o optica medicala pentru a putea fi sigur de calitatea si gradul de protectie al acestora.
Ochelarii sunt formati din lentile colorate, cu filtru anti-UV si eventual un filtru polarizant.
Razele UV sunt de 3 feluri – UVA (sunt cele mai puţin puternice, dar trec cu uşurinţă prin cornee şi retină în interiorul ochiului, ducand la degenerare maculara), UVB (sunt absorbite partial de atmosfera) si UVC (sunt cele mai puternice, dar sunt absorbite complet de atmosfera). Razele UVB pot provoca fotokeratita, o inflamatie dureroasa a corneei. „Orbirea de zăpadă” este termenul comun pentru fotokeratita severă, care cauzează pierderea temporară a vederii, de obicei, cu o durata de 24-48 de ore.
IMPORTANT!
Unii ochelari de soare, in special cei cumparati din magazinele nespecializate, au doar lentile colorate, fara protectie UV. Lentilele închise la culoare, dar care nu au nici un fel de protecţie împotriva UV, pot creşte riscul apariţiei cataractei si altor afectiuni oculare, deoarece la contactul cu lumina solară pupila se măreşte pentru a compensa lipsa umbrei.
FILTRE UV
Este important sa iei in considerare filtrele lentilelor inainte sa iti alegi ochelarii care ti se potrivesc cel mai bine! Sunt 5 categorii de filtre, in functie de cantitatea de lumina transmisa prin lentila:
Categoria 0 – 80-100% – culoare foarte deschisa, eficienti in vreme cu nori, fara soare
Categoria 1 – 43-80% – culoare deschisa, vreme cu nori, putin soare
Categoria 2 – 18-43% – culoare medie, vreme cu soare moderat
Categoria 3 – 8-18% – culoare inchisa, soare puternic,
Categoria 4 – 3-8% – culoare foarte inchisa, soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apa, nisip, zapada, interzisi a fi purtati la condus (transmitanta vizuala foarte mica)
Majoritatea ochelari fac parte din categoria a 3-a.
Filtrul solar poate fi de asemenea:
Normal – consta in prezenta unei culori omogene si stabile pe toata suprafata lentilei
Fotocromatic – se închide în prezenţa luminii solare şi se deschide la umbră sau când radiaţia se diminuează consistent, astfel se adapteaza automat la conditiile meteorologice
Polarizant – filtrează reflexiile, imbunatatind vizibilitatea, fiind foarte bune pentru sofat si sporturi
CULORI
Tine cont si de culoare lentilei atunci cand iti alegi ochelarii de soare! Desi culoare lentilei nu are de-a face cu protectia solara, de ea depinde cat de fidel vei percepe celelalte culori din jurul tau si cum vei vedea contrastele.
Gri/Negru – reduc cantitatea generala de lumina; respecta culorile naturale
Verde – filtreaza foarte bine lumina albastra, ofera cel mai inalt contrast si acuitate vizuala
Galben/Auriu – reduc cantitatea de lumina albastra ce patrunde in ochi, distorsioneaza chromatic, insa accentueaza contrastul. De aceea sunt folosite de piloti sau in sporturi.
Roz/Mov/Rosu – ofera un bun contrast al obiectelor pe fundal verde sau albastru. Astfel, sunt cea mai buna alegere pentru pescuit (si alte sporturi de apa) sau vanatoare.
Cand are loc expunerea la radiatii UV?
Daca in trecut se credea ca expunerea la soare dauneaza doar in intervalul orar 12-16, in anotimpul cald, acest interval creste odata cu micsorarea stratului de ozon care ne protejeaza de unele raze UV. De asemenea, altitudinea si suprafetele reflectante (apa, zapada, nisip) sunt factori care cresc efectul nociv al razelor UV. Este gresita parerea conform careia in zilele cu nori sau iarna nu avem nevoie de ochelari de soare, razele ultraviolete nu sunt vizibile, dar sunt prezente!
Copiii trebuie sa poarte ochelari de soare?
Ochii copiilor (inca de la varsta de 2-3 ani) trebuie de asemenea protejati prin utilizarea ochelarilor de soare, deoarece structurile oculare sunt inca incomplet dezvoltate, iar efectul este cumulativ (deteriorarea cristalinului – ceea ce va duce mai tarziu la cataracta – incepe inca din copilarie).
Este vreo diferenta intre ochelarii de soare din magazine nespecializate si cei din optica?
De obicei ochelarii de soare din magazinele nespecializate au doar o simpla colorare a lentilei, fara filtru UV, si astfel permit radiatiilor solare sa intre in ochi. Pentru a fi sigur de provenienta si protectia ochelarilor, cel mai bine este ca acestia sa fie achizitionati dintr-o optica medicala.
La ce sa fiu atent cand cumpar ochelari de soare?
Primul criteriu de care trebuie sa tii cont este ca ochelarilor de soare sa nu le lipseasca marcajul CE (trebuie afisat la loc vizibil, dar nu prin intermediul unei folii adezive, direct pe lentilele de soare). Acesta confirma calitatea produsului si identitatea producatorului. De asemenea, trebuie sa fie mentionat gradul de protectie la Ultra-Violete (exprimat sub forma de UV 100% sau UV 400 nm), precum si categoria filtrului de lumina (care exprima gradul de absorbtie a luminii dat de lentila) – CAT 3 de exemplu.
Ce este lentila oglinda?
Lentilele oglindă sunt lentile obișnuite, acoperite cu un strat metalic. Deși reduc cantitatea de lumină vizibilă care ajunge la ochi, aceste lentile nu ne protejează în totalitate ochii împotriva razelor UV. Alegerea culorii în cazul lentilelor oglindă este o decizie estetică. Culoarea oglinzii nu influențează percepția culorilor, nuanța lentilelor de sub tratamentul oglindă este cea care determină modul în care vedem culorile.
Ce sunt ochelarii polarizanti?
Ochelarii cu lentile polarizante reduc relexiile si stralucirea, sporind vizibilitatea si acuitatea vizuala. Lentilele polarizante se bazează pe un principiu relativ simplu, şi anume faptul că reflexiile din apă sau din alte suprafeţe plate sunt polarizate pe orizontală. Astfel, lentilele polarizante au polarizarea orientată vertical, lucru care duce la blocarea luminii polarizate orizontal, lasand doar lumina orientata vertical sa ajunga la ochi.
Cum recunosti daca perechea ta de ochelari are lentile polarizate?
- Prima metoda, cea „stiintifica”, se realizeaza cu un text scris in asa fel incat poate fi vazut doar purtand lentile polarizate. Acest test se intalneste la comerciantii de ochelari de soare cu lentile polarizate.
- A doua metoda: priveste un ecran LCD, purtand ochelarii de soare polarizati. Daca ochelarii sunt tinuti in pozitie normala, atunci ceea ce apare pe ecran ar trebui sa fie vazut corect. Daca intorci ochelarii polarizati la 90 de grade, atunci imaginea de pe LCD trebuie sa dispara cu totul. Explicatia: ecranul LCD genereaza lumina polarizata, iar fasciculele de lumina sunt blocate atunci cand lentilele sunt intoarse la 90 de grade.
- A treia metoda: presupune scoaterea lentilelor de pe ochelarii de soare pe care ii testati (sau testarea cu 2 perechi de ochelari), si suprapunerea lor la un unghi de 90 de grade. Daca lentilele sunt polarizate, prin ele nu ar trebui sa se vada absolut nimic.