Glaucomul este o boala oculara ce produce atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual. Campul vizual este suprafata perceputa de ochi atunci cand privirea este fixata drept inainte. Aceasta boala a ochiului se caracterizeaza prin cresterea tensiunii intraoculare si scaderea acuitatii vizuale. Netratat, glaucomul duce la orbire completa.
Presiunea intraoculara
Forma rotunda a ochiului este mentinuta de o presiune usoara a lichidelor secretate in interiorul ochiului – este ceea ce numim presiune intraoculara.
In mod normal, in interiorul ochiului se produce un lichid intraocular (nu trebuie confundat cu lacrimile, care apar in exteriorul ochiului). Acesta este transparent, bogat in substante nutritive si oxygen, el spala si hraneste cristalinul, retina si corpul vitros. Cedand substantele nutritive si oxigenul, lichidul intraocular preia de la acestea produsele de metabolism, pe care le evacueaza din ochi. Echilibrul dintre cantitatea de lichid, care se produce in ochi si cantitatea de lichid, care se scurge din ochi, mentine presiunea intraoculara la un nivel constant. Daca eliminarea acestor lichide este limitata, presiunea va creste putand dauna nervului optic care transmite imaginile de la ochi la creier. In faza avansata de glaucom, nervul optic este complet deteriorat, iar imaginile nu mai ajung la creier; acest lucru nu este reversibil, iar vederea nu poate fi restituita.
Simptome
Glaucomul poate sa se dezvolte fara niciun simptom sau doar cu simptome minore. Pe masura ce boala progreseaza, apare ingustarea campului vizual (incepe astfel sa dispara vederea periferica), pot aparea dureri in zona ochilor si incetosarea vederii.
Ingustarea campului vizual este foarte greu sesizata de catre pacient, deoarece vederea centrala este in tot acest timp perfect pastrata.
Diagnostic si Tratament
Un rol important in aparitia glaucomului il joaca factorul ereditar. Persoanele care au rude apropiate suferind de glaucom au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala. Consultul oftalmologului si masurarea presiunii intraoculare cel putin 1 data pe an va permite depistarea la timp si tratarea eficienta a bolii.
In lipsa tratamentului, glaucomul duce la pierderea completa si ireversibila a vederii prin distrugerea totala a nervului optic. Stadiul in care glaucomul este depistat la control este si cel in care el va ramane in cazul in care tratamentul instituit este eficient. Boala nu este reversibila, deoarece fibrele nervoase pierdute nu se pot regenera.
De cele mai multe ori, tratamentul glaucomului este medicamenos, prin instilarea unor picaturi care scad tensiunea intraoculara fie prin reducerea productiei de umor apos, fie prin facilitarea eliminarii lui din ochi. Daca raspunsul la picaturi nu este satisfacator se poate asocia si cu un tratament cu laser. Prin impactele laser aplicate in zona prin care lichidul intraocular este eliminat se poate imbunatati evacuarea acestui lichid.
In cazurile avansate de glaucom, in care tensiunea intraoculara nu poate fi controlata prin picaturi si laser, iar nervul optic este deja foarte afectat, este necesara interventia chirurgicala. Chiar operat, glaucomul este o boala care nu se vindeca niciodata, fiind necesar un tratament de intretinere cu picaturi antiglaucomatoase chiar si dupa operatie. Astfel, pacientii care sufera de glaucom trebuie sa meagra frecvent la control, pentru a urmari eficacitatea tratamentului si inceta evolutia bolii.
De aceea recomandam cel putin o data pe an un consult oftalmologic complet tuturor persoanelor trecute de 40 de ani, mai ales daca provin din familii cu glaucom.